«در عصر اقتصاد توجه، صنایع خلاق به‌عنوان پیشران جدید رشد اقتصادی مطرح می‌شوند»

تاریخ انتشار:
07 مرداد 1405
1

نشست تخصصی «بررسی ظرفیت‌های تأمین مالی و صادراتی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه صنایع فرهنگی و خلاق» با حضور جمعی از فعالان و مدیران کسب و کارهای این حوزه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر؛ نشست تخصصی «بررسی ظرفیت‌های تامین مالی و صادراتی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه صنایع فرهنگی و خلاق» با حضور سید صادق پژمان، مدیرعامل موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر؛ حسن میثمی، مدیرکل توسعه و فناوری‌های نوین و تحول دیجیتال وزارت ارتباطات؛ حامد لدنی مدیرکل دفتر راهبری طرح های کلان فناورانه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات  و جمعی از فعالان و صاحبان کسب و کارهای خلاق،  امروز چهارشنبه ۷ مرداد ماه در محل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.

سید صادق پژمان در این نشست با اشاره به جایگاه جهانی صنایع خلاق، اظهار داشت: ارزش اقتصاد خلاق در جهان به بیش از دو تریلیون دلار رسیده و به‌طور متوسط سه درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده است. این حوزه حدود ۵۰ میلیون شغل مستقیم در سطح جهان ایجاد کرده که سهم آن از اشتغال جهانی 6.2 درصد است؛ یعنی تقریباً دو برابر سهم اقتصادی آن، اشتغال‌زایی داشته است. همچنین، رشد اشتغال در صنایع خلاق حدود 47درصد سریع تر از متوسط اقتصاد است.

وی با برشمردن مزیت‌های راهبردی این حوزه برای کشور، تصریح کرد: صنایع خلاق در مقایسه با صنایع سنتی، از مزیت‌های مهمی همچون، اشتغال‌زایی بالا با هزینه‌های بسیار کمتر، ارزش افزوده و درآمد تکرارشونده بدون نیاز به سرمایه‌گذاری مجدد، ایده محور بودن و نه سرمایه‌بر بودن، تاب‌آوری بالا در شرایط تحریم، قابلیت صادراتی قابل‌توجه و ظرفیت بی‌نظیر در حوزه دیپلماسی نرم برخوردار است.

مدیرعامل موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر، با تأکید بر لزوم عبور از اقتصاد سنتی، خاطرنشان کرد: در گذشته، منابع اصلی تولید ارزش، تجهیزات و سرمایه فیزیکی بودند؛ اما امروز این جایگاه به ایده، محتوا، معنا، برند و مالکیت فکری (IP) تبدیل شده است. در حالی که سهم صنایع خلاق در کشورهای توسعه‌یافته به ۵ تا ۷ درصد اقتصاد ملی می‌رسد، این رقم در ایران قطعاً زیر یک درصد است و این شکاف، نشان‌دهنده کم‌توجهی به این حوزه در کشور است.

پژمان با مروری به تجربه موفق کره جنوبی، افزود: کشورهایی مانند کره با برنامه‌ریزی متمرکز و استراتژی ملی، توانسته‌اند از صنایع خلاق به عنوان موتور رشد اقتصادی و اشتغال استفاده کنند. صادرات محتوای فرهنگی در برخی کشورها به ۱۲ تا ۱۴ میلیارد دلار رسیده که با صادرات نفتی قابل مقایسه است؛ با این تفاوت که صادرات محتوا، بدون حمل فیزیکی و با حاشیه سود بسیار بالا انجام می‌شود.

پژمان با اشاره به اینکه جهان در حال تجربه یک تغییر پارادایم بنیادین از اقتصاد مبتنی بر منابع و دارایی‌های فیزیکی به اقتصاد خلاق، اقتصاد دیجیتال و اقتصاد مبتنی بر دانش است، اظهار کرد: در گذشته، مزیت رقابتی کشورها بر پایه منابع طبیعی، سرمایه فیزیکی و ظرفیت‌های تولید صنعتی شکل می‌گرفت، اما امروز ایده، خلاقیت، محتوا، نوآوری، مالکیت فکری و فناوری‌های نوین به مهم‌ترین عوامل خلق ارزش و ثروت تبدیل شده‌اند. در این الگوی جدید، دارایی‌های نامشهود جایگزین دارایی‌های فیزیکی شده و کشورهایی موفق خواهند بود که بتوانند سرمایه انسانی، ظرفیت‌های فرهنگی و نوآوری‌های خود را به محصولات و خدمات رقابت‌پذیر، اشتغال پایدار و صادرات با ارزش افزوده بالا تبدیل کنند.

وی با تأکید بر اینکه اقتصاد آینده، «اقتصاد توجه» است، افزود: در دنیایی که مهم‌ترین رقابت میان کشورها و کسب‌وکارها بر سر جلب و حفظ توجه مخاطبان شکل گرفته، صنایع فرهنگی و خلاق به یکی از مهم‌ترین ابزارهای خلق ارزش اقتصادی، توسعه نفوذ فرهنگی و افزایش صادرات غیرنفتی تبدیل شده‌اند. ایران با برخورداری از پیشینه تمدنی، سرمایه انسانی خلاق و ظرفیت‌های گسترده فرهنگی، از مزیت‌های قابل توجهی برای حضور در این اقتصاد برخوردار است؛ اما تحقق این ظرفیت، مستلزم تغییر نگاه سیاست‌گذاری، توسعه زیرساخت‌های تأمین مالی، تقویت نظام مالکیت فکری و حمایت هدفمند از کسب‌وکارهای خلاق است تا اقتصاد فرهنگ بتواند به یکی از پیشران‌های اصلی رشد اقتصادی کشور تبدیل شود و برای این هدف نیازمند همکاری و هم‌افزایی بین دستگاهی هستیم.

 

 

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

1

«در عصر اقتصاد توجه، صنایع خلاق به‌عنوان پیشران جدید رشد اقتصادی مطرح می‌شوند»

WhatsApp Image 2026-07-23 at 23.38.50

گشایش پنجره‌های نوین تأمین مالی در بازار فرهنگ

7dc68522-d446-4c59-93c8-3fd00b8f5444

فراخوان «تجلیل از کسب‌وکارهای حامی بانوان»

IMG_9715

امضای تفاهم‌نامه بین موسسه فرهنگی موزه‌ها و موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر

COVER (2)

«روند»گاهنامه تخصصی صنایع خلاق ایران منتشر شد

IMG_5450 (4)

تئاتر ایران در جهان صاحب امضاست